- Nyomtatás
- 2013.08.20.
- Rövidhírek
Idén immár hetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája pályázatot. A cukrászok innovációs képességét évrõl évre próbára tevõ versenyen ezúttal 365-en indultak - mondta el a gasztrosétány Clark Ádám téri színpadán a szeles idõ ellenére összegyûlt szép számú érdeklõdõ elõtt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Elnöke.
Pataki István emlékeztetett: az országtorta receptje tegnap óta elérhetõ az interneten is.
Az összetevõk közül meghatározó a dió, a csonthéjas gyümölcsbõl a nemzeti ünnepre elkészített 32 ezer szelet tortához egy tonnányit használtak fel, míg tejbõl 1000 liter, tojásból 10 ezer darab fogyott - közölte.
Mautner Zsófia szakíró, a Magyarország cukormentes tortája pályázat zsûritagja hangsúlyozta: mindkét édesség természetes alapanyagokból készül.
A ribizlihabos-almás réteges ezen felül nem tartalmaz fehérlisztet sem, mégis minden "tortahedonista" igényeit kielégíti az összetett ízû finomság, amelynek egy szelete mindössze 134 kalóriát tartalmaz - fûzte hozzá.Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját a gasztrosétányon meg is ízlelhetik az érdeklõdõk, akik máris nagy számban állnak sorban a Bem rakpart és a Csalogány utca keresztezõdésénél felállított pavilonnál. A sétány Clark Ádám tér felõli végén mutatkozik be a Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, a Pesti Barnabás Szakiskola standjánál a gyerekek kipróbálhatják a tésztagyúrást és -szaggatást, de kapható ezen a szakaszon sparhelten sült rábaközi lepény, bajai haltepertõ vagy sörben pácolt süldõ malac is.Kézmûves sörökbõl a közönség széles választékot találhat a gasztrosétány számos pavilonjában, olyan különlegességeket is, mint a Fóti fõzde narancsos-mézes-gyömbéres söre, vagy a rekonstruált ókori recept alapján fõzött Hammurápi söre.A Bem rakparton olyan finomságok kóstolhatók, mint például a hajdúsági szarvaskolbász, a juhtúrós-szegfûgombás jérceragu, a kakastöke pörkölt, a rózsafánk vagy a ráchegyi citromos báránykolbászka, míg a Batthyány tér mellett 1,5 méteres kondérban fõ a lábszárpörkölt.