Mátyus Imre elmondta, hogy az intézet tudósai összesen 12 féle újdonságot fejlesztettek ki. Közöttük csökkentett sótartalmú felvágottakat, sonka és kolbász receptjét, afrikai harcsából elõállítható felvágottat és többféle vega felvágott elõállításának technológiáját, amelyben a húst szójával, borsóval és más növényi alapanyagokkal helyettesítik, ízben mégsem különbözik a zsíros húsból készített változatoktól. Az intézet laboratóriumában kidolgozták a Csajági sonka márkanevû termék új technológiáját is, amely szerint a hagyományos, egy hónapos érlelési idõt egy hétre csökkentik és ezalatt a pác-só felhasználása is elhagyható.A váci Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola tangazdaságával együttmûködve pedig hamarosan Omega 3 telítetlen zsírsavval dúsított tejet állítanak elõ. A tehenek takarmányába ugyanis ezen esszenciális zsírsavban gazdag lenmagot kevernek, így a tejjel több vérnyomást csökkentõ, az érelmeszesedést gátló, az agymûködést serkentõ táplálékhoz juthatnak a tejívók - tette hozzá.A kutatóintézet a húsok, a többi között a sertéshús jó minõségének biztosítására olyan normatívát is kidolgozott, amely 20-25 ellenõrzõ pont beiktatásával a szántóföldtõl a takarmánykeverõn, a vágóhídon, a bolti hûtõpulton át a terített asztalig nyomon követi a termék útját. Ez a szigorú kontroll azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a multi élelmiszerláncokon keresztül külföldrõl nagy tételekben érkezik olcsó, de gyakran ellenõrizetlen, kétes minõségû fagyasztott húsárú. "E dömpinggel szemben az ellenõrzött, garantáltan jó minõségû hazai termékkel lehet versenyre kelni, az állandó jó minõség a külpiacon is kelendõ"- szögezte le az ügyvezetõ igazgató.Az intézet az egyenletesen jó minõségû hústermékek biztosítására kidolgozta a mészáros-mester képzés követelményrendszerét is.Ez azért fontos, mert az állati termékekre berendezkedett, hozzávetõen 1200 hazai kis- és közepes méretû vágóhíd, feldolgozó üzem egy részében hiányzik az olyan felkészült mester, aki a bonyolult feldolgozási technológia minden elemét jól ismeri.
A kormány által tavaly indított sertésprogram a jelenlegi 3 milliós állatállomány megkétszerezését tûzte ki feladatul, ennek sikeres végrehajtásához több feldolgozóra és így több szakemberre van szükség. Az intézet, szakiskolákkal és az agrárkamarával közösen részt vállal a szakember utánpótlásban is - hívta fel a figyelmet Mátyus Imre.