..::Savaria On-line::.. - Hírek: Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
..::Savaria On-line::..

Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Keress minket facebookon
sopronfest

balaton sound

efott

művészetek völgye

sziget

tábor fesztivál

strand fesztivál

MTI

  • Teljes a SopronFest programja

    Teljes a SopronFest programja

    2024.04.20 - Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest máj...

  • MOL Nagyon Balaton: idén is világsztárok a fesztiválkínálatban

    MOL Nagyon Balaton: idén is világsz...

    2024.04.14 - Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban, a Purple Disco Mach...

  • Előadó-támogatói programot indít a WMMD

    Előadó-támogatói programot indít...

    2024.04.12 - Artist 2 Watch néven független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot ...

  • Paolo Nutini júliusban az Akvárium Klubban lép fel

    Paolo Nutini júliusban az Akvárium ...

    2024.04.03 - Napjaink egyik legnépszerűbb brit dalszerző-előadója, az olasz származású skót Paolo Nut...

  • Sziget - Halsey, Liam Gallagher és Skrillex is fellép az idei fesztiválon

    Sziget - Halsey, Liam Gallagher és S...

    2024.03.27 - Mások mellett Liam Gallagher, Halsey, Skrillex, Janelle Monáe, Raye és Tom Odell neve is szere...

  • Debrecenben indul az idei Fülesbagoly Tehetségkutató

    Debrecenben indul az idei Fülesbagol...

    2024.03.25 - Debrecenben indul május 5-én az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat. A mostani, négyál...

  • TÁBOR Fesztivál

    TÁBOR Fesztivál

    2023.08.26 - Jegyek a helyszínen kaphatók.


Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótóludapest, 2013. augusztus 25., vasárnap (MTI,fotó:burda.hu) - Elsõsorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben - mondta a közhasznú nonprofit kft.-ként mûködõ intézmény ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek.
Mátyus Imre elmondta, hogy az intézet tudósai összesen 12 féle újdonságot fejlesztettek ki. Közöttük csökkentett sótartalmú felvágottakat, sonka és kolbász receptjét, afrikai harcsából elõállítható felvágottat és többféle vega felvágott elõállításának technológiáját, amelyben a húst szójával, borsóval és más növényi alapanyagokkal helyettesítik, ízben mégsem különbözik a zsíros húsból készített változatoktól. Az intézet laboratóriumában kidolgozták a Csajági sonka márkanevû termék új technológiáját is, amely szerint a hagyományos, egy hónapos érlelési idõt egy hétre csökkentik és ezalatt a pác-só felhasználása is elhagyható.A váci Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola tangazdaságával együttmûködve pedig hamarosan Omega 3 telítetlen zsírsavval dúsított tejet állítanak elõ. A tehenek takarmányába ugyanis ezen esszenciális zsírsavban gazdag lenmagot kevernek, így a tejjel több vérnyomást csökkentõ, az érelmeszesedést gátló, az agymûködést serkentõ táplálékhoz juthatnak a tejívók - tette hozzá.A kutatóintézet a húsok, a többi között a sertéshús jó minõségének biztosítására olyan normatívát is kidolgozott, amely 20-25 ellenõrzõ pont beiktatásával a szántóföldtõl a takarmánykeverõn, a vágóhídon, a bolti hûtõpulton át a terített asztalig nyomon követi a termék útját. Ez a szigorú kontroll azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a multi élelmiszerláncokon keresztül külföldrõl nagy tételekben érkezik olcsó, de gyakran ellenõrizetlen, kétes minõségû fagyasztott húsárú. "E dömpinggel szemben az ellenõrzött, garantáltan jó minõségû hazai termékkel lehet versenyre kelni, az állandó jó minõség a külpiacon is kelendõ"- szögezte le az ügyvezetõ igazgató.Az intézet az egyenletesen jó minõségû hústermékek biztosítására kidolgozta a mészáros-mester képzés követelményrendszerét is.Ez azért fontos, mert az állati termékekre berendezkedett, hozzávetõen 1200 hazai kis- és közepes méretû vágóhíd, feldolgozó üzem egy részében hiányzik az olyan felkészült mester, aki a bonyolult feldolgozási technológia minden elemét jól ismeri.
A kormány által tavaly indított sertésprogram a jelenlegi 3 milliós állatállomány megkétszerezését tûzte ki feladatul, ennek sikeres végrehajtásához több feldolgozóra és így több szakemberre van szükség. Az intézet, szakiskolákkal és az agrárkamarával közösen részt vállal a szakember utánpótlásban is - hívta fel a figyelmet Mátyus Imre.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték