Tájékoztatása szerint a Dominó Trans Kft. által vezetett konzorcium 2015 végére fejezi be a 925 millió forint összértékû projektet, amelynek eredményeként jelentõsen növelhetõ a hûtést igénylõ áruk szállításának biztonsága.
Hozzátette, a HACCP-elõírások alapján az élelmiszereket, illetve az élelmiszer alapanyagokat megfelelõ hõmérsékleten kell tárolni és szállítani. Az úgynevezett hûtési lánc azonban, ha rövid idõre is, de sérülhet a technikai hiányosságok és az emberi mulasztás miatt. Az elõbbire az intelligens hûtött terek kialakítása a megoldás - hívta fel a figyelmet.
A Dominó Trans Kft., az ÖKO-2000 Kft. és az OKSZI Zrt. által alkotott konzorcium fejlesztése kiegyenlítettebb hõmérséklet-eloszlást eredményez majd a hûtõtérben, mint az eddigi rendszer.
Kiemelte: az osztott légtérrel megvalósítható lesz, hogy a különbözõ hõmérséklet-igényû élelmiszerek is szállíthatóak legyenek egyszerre.
Ismertetése szerint az eddig még nem alkalmazott légfüggönyös technológia beépítése a hûtõterekbe például megakadályozza az ajtónyitás során történõ hõmérsékletingadozást, ami a rövid távú szállításkor gyakori.
Hozzáfûzte: a GPS-alapú regisztrációval pedig pontosan és valós idõben nyomon követhetõ lesz a megállások száma, a sebesség, az ajtónyitások száma, a különbözõ hõmérsékletû terek adott idõbeni hõmérséklete és hõmérséklet-eloszlása. A riasztási rendszer pedig elõsegíti majd az idõben történõ reakciókat: a hõmérséklet megváltozásával vészjelzést küld a sofõrnek, illetve a nyomkövetõ rendszeren keresztül figyelmezteti a megadott embereket SMS-ben a hibára. A rendszer segítségével pedig távolról, a cég telephelyérõl is be lehet állítani a hûtõtér hõmérsékletét - közölte.