Fazekas: biztosítani kell a lehetõséget arra, hogy a gazdák minél több készterméket állítsanak elõ
Gérce, 2014. március 21., péntek (MTI; fotó: kormany.hu) - A magyar gazdák számára biztosítani kell a lehetõséget, hogy ne csak alapanyagot, gabonát, élõ állatot, hanem minél több készterméket állítsanak elõ, forgalmazzanak, erüljenek közvetlen kapcsolatba a vásárlókkal és így nagyobb jövedelem maradjon náluk mint eddig - hangsúlyozta Fazekas Sándor, aki pénteken egy helyi vágópontot és húsfeldolgozót adott át a Vas megyei Gércén. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: 2010-ben, amikor a jelenlegi kormány megalakult, mindössze 13 vágópont mûködött az országban, megyényi területeken nem volt ilyen létesítmény, most a gércei már a 39-ik, amelyet átadtak, tehát megháromszorozódott a vágópontok száma és tovább fog növekedni. Hozzátette: a kormány filozófiája az, hogy amit lehet, a gazdák helyben állítsanak elõ, dolgozzanak fel és jó minõségû, jó ízû helyi termékekkel lássák el a környezõ üzleteket, éttermeket és legyenek helyi beszállítói a közétkeztetésnek is. Fazekas Sándor megjegyezte: az elõzõ kormányzat 265 vágóhidat záratott be, amelyek a mai napig hiányoznak a falvakból és városokból. Hozzátette: korábban minden nagyobb településen volt vágóhíd, tejüzem, tésztaüzem, mára ezek szinte teljesen eltûntek, félreértelmezett uniós szabályok miatt hatósági úton zárattak be sokszor eredményesen mûködõ kisüzemeket. Kifejtette, a jelenlegi kormányzat másként tekint az uniós elõírásokra, s érvényesíti az ország érdekeit, amire jó példa az akác körül kibontakozott vita. A miniszter hangoztatta: Magyarországnak az unió nem mondhatja meg, hogy itt milyen fák nõjenek, szükség van az akácfára, szükség van a mézre, s ezért meg kell védeni a magyar gazdák érdekeit, meg kell védeni több tízezer munkahelyet. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyûlési képviselõje köszöntõjében úgy fogalmazott: aki azt mondja, hogy Magyarországon nem kellenek újabb vágópontok, az letesz a helyi termékrõl, hiszen ha száz kilométereket kell szállítani ide-oda az állatokat, abból nem lesz helyi termék. Jó példaként hozta fel a gércei Szélessy-család gazdaságát, ahol a saját takarmány megtermelésén túl állatokat tartanak, sõt most már többféle készterméket is elõ tudnak állítani. Szélessy Zoltán az MTI tudósítójának az átadó helyszínén elmondta: a vágópont és húsüzem 136 millió forintos beruházásához 67,7 millió forint uniós és hazai pályázati támogatást nyertek el a Darányi Ignác Terv keretében. Évente 800 mangalicát és 300-500 szarvasmarhát szeretnének levágni és feldolgozni, termékeiket elsõsorban a régió húsüzleteiben és éttermeiben kívánják értékesíteni. Fazekas Sándor pénteken az Õrségbe is ellátogatott, ahol Csákánydoroszlón átadta az Õrség Kapuja Ifjúsági Szállót.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.